Waar gaat het over?

Version: 5.0
  • Maintained versions
  • Unmaintained versions

Warning: You are browsing the book for Symfony 5.0, which is no longer maintained. Code examples might not work anymore, even in a project using Symfony 5.0.

Consider reading the book for Symfony 5.2 instead.

Waar gaat het over?

Symfony is een van de meest succesvolle PHP-projecten. Het is zowel een krachtig full-stack framework als een populaire set van herbruikbare componenten.

Vanaf versie 5 heeft het project een bepaald niveau van maturiteit bereikt. Ik merk dat alles wat we de afgelopen 5 jaar hebben gedaan een geheel vormt. Nieuwe low-level componenten, high-level integraties met andere software en tools die ontwikkelaars helpen om productiever te zijn. De development-ervaring is aanzienlijk verbeterd zonder dat dit ten koste gaat van de flexibiliteit. Het is nog nooit zo leuk geweest om Symfony voor een project te gebruiken.

Als Symfony nieuw voor je is, is de komst van Symfony 5 het ideale moment om stap voor stap te leren hoe je een applicatie kan ontwikkelen. Dit boek toont ontwikkelaars de kracht van het framework en hoe het hun productiviteit kan verbeteren.

Als je al een Symfony-ontwikkelaar bent, kun je het herontdekken. Het framework is de laatste jaren drastisch geƫvolueerd en de ontwikkel-ervaring is aanzienlijk verbeterd. Ik heb het gevoel dat veel Symfony-ontwikkelaars nog steeds "vastzitten" in oude gewoonten en dat ze het moeilijk vinden om de nieuwe methodieken te omarmen. Dit is begrijpelijk. Het tempo van onze evolutie is onthutsend. Wanneer er fulltime aan een project wordt gewerkt hebben ontwikkelaars geen tijd om alles wat er in de community gebeurt te volgen. Ook ikzelf kan niet alles op de voet volgen.

En het gaat niet alleen om nieuwe manieren om dingen te doen. Het gaat ook om nieuwe componenten: HTTP-client, Mailer, Workflow, Messenger. Dat zijn grote veranderingen. Deze componenten moeten de manier waarop je over een Symfony-applicatie denkt, veranderen.

Ik voel ook de behoefte aan een nieuw boek omdat het web zich sterk heeft ontwikkeld. Onderwerpen zoals API's , SPA's , containerisatie , Continuous Deployment , en vele andere zouden nu moeten worden besproken.

Ik zal jouw kostbare tijd niet verdoen met lange paragrafen, noch lange uitleg over kernconcepten. Dit boek gaat meer over het traject. Waar te beginnen, welke code te schrijven, het wanneer en hoe. Dit met als doel jouw interesse te wekken voor belangrijke onderwerpen en jou te laten beslissen of je meer wilt leren en je verder wilt verdiepen.

Ik wil de bestaande documentatie ook niet zomaar overnemen. De kwaliteit daarvan is uitstekend. Ik zal naar de documentatie verwijzen in het gedeelte "Verder Gaan" aan het einde van elke stap/hoofdstuk. Beschouw dit boek als een lijst met verwijzingen naar meer bronnen.

Het boek beschrijft het bouwen van een applicatie, van nul tot productie. Maar we zullen niet alles ontwikkelen om de applicatie geheel gereed te maken voor productie. Het resultaat zal niet perfect zijn. We zullen bochten afsnijden. Hoogstwaarschijnlijk gaan we zelfs voorbij aan het afhandelen van sommige edge cases, validaties of tests. Best practices zullen niet altijd gerespecteerd worden. Toch zullen we bijna elk aspect van een modern Symfony-project behandelen.

Toen ik aan dit boek begon te werken, was het allereerste wat ik deed het programmeren van de uiteindelijke applicatie. Ik was onder de indruk van het resultaat en de snelheid die ik kon volhouden bij het toevoegen van functies, met zeer weinig moeite. Dat is te danken aan de documentatie en het feit dat Symfony 5 je niet in de weg zit. Ik ben er van overtuigd dat Symfony nog op vele manieren verbeterd kan worden (en ik heb ook aantekeningen gemaakt over mogelijke verbeteringen), maar de ervaring van de ontwikkelaar is veel beter dan een paar jaar geleden. Ik wil iedereen erover vertellen.

Het boek is verdeeld in stappen. Elke stap is onderverdeeld in substappen. Als het goed is, zijn ze snel te lezen. Maar nog belangrijker, ik nodig je uit om te programmeren terwijl je leest. Schrijf de code, test het, rol het uit, pas het aan.

En tenslotte: aarzel niet om hulp te vragen als je vast komt te zitten. Misschien kom je een edge case tegen, of zit er een typefout in jouw code die moeilijk te vinden en te corrigeren is. Stel vragen. We hebben een fantastische community op Slack en Stack Overflow.

Klaar om te programmeren? Veel plezier!

This work, including the code samples, is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 4.0 license.