Despre ce este vorba?

Version: current
  • Maintained versions
  • Unmaintained versions

Despre ce este vorba?

Symfony este unul dintre cele mai de succes proiecte dezvoltate în PHP. Este atât un framework puternic, cât și un set popular de componente reutilizabile.

Odată cu versiunea 5, probabil că proiectul a ajuns la maturitate. Simt că tot ce am făcut in ultimii 5 ani a ajuns să se îmbine într-un mod plăcut. Noile componente de bază, integrările cu alte programe, uneltele ce ajută dezvoltatorii să își îmbunătățească productivitatea. Experiența dezvoltatorilor s-a îmbunătățit substanțial fără a sacrifica flexibilitatea. Utilizarea componentelor Symfony în cadrul proiectelor nu a fost niciodată atât de distractivă.

Dacă Symfony e nou pentru tine, odată cu lansarea Symfony 5, este momentul ideal să înveți cum să-l folosești în dezvoltarea aplicațiilor, pas cu pas. Această carte este menită să arate dezvoltatorilor avantajele framework-ului și cum le poate îmbunătăți productivitatea.

Dacă ai mai dezvoltat folosind Symfony, acum îl poți redescoperi. Lucrurile au evoluat mult în ultimii ani și experiența de dezvoltare s-a îmbunătățit semnificativ. Am senzația că mulți dezvoltatori sunt încă „blocați“ la obiceiurile vechi și că le este greu să se adapteze la noile modalități de a dezvolta aplicații cu Symfony. Pot înțelege câteva din motive. Ritmul evoluției este uluitor. Când lucrează cu normă întreagă la un proiect, dezvoltatorul nu are timp să urmărească tot ce se întâmplă în comunitate. Știu asta din proprie experiență și aș putea pretinde că pot urmări tot ce se întâmplă. Sunt departe de asta.

Și nu este vorba doar despre noi moduri de a face lucrurile. Este vorba și despre noi componente: clientul HTTP, Mailer, Workflow, Messenger. Sunt schimbări majore. Ar trebui să schimbe modul în care privești o aplicație bazată pe Symfony.

Totodată simt nevoia unei cărți noi, din moment ce Web-ul a evoluat atât de mult. Subiecte ca API-uri, SPA-uri, containerizare, Continuous Deployment, și multe altele ar trebui discutate acum.

Timpul tău este prețios. Nu te aștepta la paragrafe lungi și nici la explicații lungi despre conceptele de bază. Cartea descrie mai mult o călătorie. Unde să începi. Ce cod să scrii. Când. Cum. Voi încerca să generez interes pentru subiectele importante și te voi lăsa pe tine să decizi dacă dorești să afli mai multe și să te aprofundezi.

Nu vreau nici să reproduc documentația existentă. Calitatea sa este excelentă. Voi face referire la documentație în mod frecvent în secțiunea „Explorează în detaliu” la sfârșitul fiecărui pas / capitol. Consideră această carte ca pe o listă de referințe pentru alte resurse.

Cartea descrie crearea unei aplicații, de la zero până la producție. Cu toate acestea, nu vom dezvolta totul până în stadiul de producție. Rezultatul nu va fi perfect. Vom folosi scurtături. S-ar putea să omitem unele cazuri specifice, validări sau teste. Nu vom respecta tot timpul cele mai bune practici. Dar vom atinge aproape toate aspectele unui proiect software modern care folosește Symfony.

Când am început să scriu cartea, primul lucru pe care l-am făcut a fost să dezvolt aplicația finală. Am fost impresionat de rezultat și de viteza cu care am lucrat adaugând funcționalități noi cu efort puțin. Asta se datorează documentației și faptului că Symfony 5 nu îți stă în drum. Sunt sigur că Symfony încă poate fi îmbunătățit în multe feluri (și mi-am notat câteva posibile îmbunătățiri), dar experiența dezvoltării este mult mai bună decât acum câțiva ani. Și vreau să spun despre asta tuturor.

Cartea este împărțită în etape. Fiecare etapă este împărțită în pași. Ar trebui să poată fi citită rapid. Dar, mai important, te invit să programezi și tu pe măsură ce citești. Scrie cod, testează-l, publică-l și apoi îmbunătățește-l.

Nu în ultimul rând, nu ezita să ceri ajutor dacă te blochezi. S-ar putea să descoperi o situație foarte specifică netratată sau să ai o greșeală în codul tău care să fie greu de identificat și rezolvat. Pune întrebări. Avem o comunitate minunată pe Slack și Stack Overflow.

Ești gata să programezi? Hai să începem!

This work, including the code samples, is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 4.0 license.