Pregătirea mediului de lucru

Version: current
  • Maintained versions
  • Unmaintained versions

Pregătirea mediului de lucru

Înainte de a începe să lucrăm la proiect, trebuie să ne pregătim un mediu de lucru optim. Este foarte important. Instrumentele de dezvoltare pe care le avem astăzi la dispoziție sunt foarte diferite de cele pe care le-am avut acum 10 ani. Au evoluat mult și ar fi păcat să nu le folosim. Instrumentele bune te pot avantaja enorm.

Nu neglija acest pas. Sau cel puțin, citește ultima secțiune despre Symfony CLI.

Un computer

Ai nevoie de un computer. Vestea bună este că poate rula pe orice sistem de operare popular: macOS, Windows sau Linux. Symfony și toate instrumentele pe care le vom folosi sunt compatibile cu fiecare dintre acestea.

Alegeri personale

Vreau să mă mișc rapid cu cele mai bune opțiuni existente. Am folosit alegeri personale pentru această carte.

PostgreSQL va fi alegerea noastră pentru orice: de la baza de date la cozi, de la cache până la stocarea sesiunii. Pentru majoritatea proiectelor, PostgreSQL este cea mai bună soluție, se mărește ușor și permite simplificarea infrastructurii cu un singur serviciu de gestionat.

La sfârșitul cărții, vom învăța cum să folosim RabbitMQ pentru cozile de mesaje și Redis pentru sesiuni.

IDE

Poți utiliza Notepad, dacă dorești. Dar eu nu l-aș recomanda.

Obișnuiam să lucrez cu Textmate, dar nu-l mai folosesc. Confortul utilizării unui IDE „real“ nu are preț. Completarea automată, declarațiile use adăugate și sortate automat, saltul dintr-un fișier în altul sunt câteva caracteristici ce îți pot spori productivitatea.

Ți-aș recomanda să folosești Visual Studio Code sau PhpStorm. Primul este gratuit, cel de-al doilea nu, dar are o mai bună integrare cu Symfony (datorită modulului Symfony Support). Depinde de preferințele tale. Probabil vrei să știi ce IDE folosesc eu. Scriu această carte în Visual Studio Code.

Consola

Vom trece de la IDE la linia de comandă frecvent. Poți utiliza terminalul integrat al IDE-ului tău, dar prefer să folosesc unul dedicat pentru a avea mai mult spațiu.

Linux are o consolă incorporată denumită Terminal. Pe macOS poți folosi iTerm2. Pe Windows funcționează bine Hyper.

Git

În ultima mea carte am recomandat Subversion pentru versionare. Se pare că acum toată lumea folosește Git.

Pe Windows instalează Git bash.

Asigură-te că ești familiar cu operațiunile comune, cum ar fi git clone, git log, git show, git dif, git checkout, ...

PHP

Vom folosi Docker pentru servicii, dar îmi place să am PHP instalat pe computerul meu local din motive de performanță, stabilitate și simplitate. Poate sunt de modă veche, dacă vrei, dar combinația dintre serviciile locale PHP și Docker este perfectă pentru mine.

Folosește PHP 8.0 și verifică ca următoarele extensii PHP sunt instalate sau instalează-le acum: intl, pdo_pgsql, xsl, amqp, gd, openssl, sodium. Opțional instalează redis, curl și zip.

Poți verifica extensiile activate rulând php -m în linia de comandă.

Vom avea de asemenea nevoie și de php-fpm, dacă platforma ta suportă asta, dar funcționează și php-cgi.

Composer

În zilele noastre, gestiunea dependințelor este foarte importantă pentru un proiect Symfony. Descarcă cea mai recentă versiune Composer, managerul de pachete și librării pentru PHP.

Dacă nu ești familiarizat cu Composer, rezervă-ți puțin timp pentru a te documenta.

Tip

Nu o să avem nevoie de numele întreg al comenzilor: composer req funcționează la fel ca composer require, sau composer rem în loc de composer remove, ...

NodeJS

Nu vom scrie mult cod JavaScript, dar vom folosi instrumente JavaScript/NodeJS pentru a ne gestiona fișierele de stilizare. Verifică dacă ai instalat NodeJS și managerul de pachete Yarn.

Docker și Docker Compose

Serviciile vor fi gestionate de Docker și Docker Compose. Instalează-le și pornește Docker. Dacă utilizezi Docker pentru prima dată, familiarizează-te cu el. Totuși nu te panica, vom avea o configurare foarte simplă. Fără configurații fanteziste sau complexe.

Symfony CLI

Nu în ultimul rând, vom folosi utilitarul symfony din linia de comandă pentru a ne spori productivitatea. De la serverul web local pe care îl oferă, până la integrarea completă cu Docker și suportul pentru SymfonyCloud, ne va economisi mult timp.

Instalează Symfony CLI și mută-l sub calea $PATH. Creează un cont SymfonyConnect, dacă nu ai deja unul, și conectează-te prin symfony login.

Pentru a utiliza HTTPS local trebuie de asemenea să instalăm o autoritate de certificare pentru a activa suportul TLS. Execută următoarea comandă:

1
$ symfony server:ca:install

Asigură-te că sistemul tău îndeplinește cerințele necesare executând următoarea comandă:

1
$ symfony book:check-requirements

De asemenea dacă vrei, poți folosi Symfony proxy. Este opțional, dar îți permite să obții un nume de domeniu local pentru proiectul tău, care se încheie cu .wip.

Atunci când executăm o comandă în linia de comandă, aproape întotdeauna o vom prefixa cu symfony, de exemplu: symfony composer în loc de doar composer, sau symfony console în loc de ./bin/console.

Motivul principal este că Symfony CLI stabilește automat unele variabile de mediu bazate pe serviciile care rulează pe sistemul tău prin Docker. Aceste variabile de mediu sunt disponibile pentru solicitările HTTP deoarece serverul web local le injectează automat. Așadar, folosind symfony în linia de comandă asigură același comportament pe toate instanțele.

Mai mult, Symfony CLI selectează automat cea mai bună versiune PHP posibilă pentru proiect.

This work, including the code samples, is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 4.0 license.