De la zero la producție

Version: current
  • Maintained versions
  • Unmaintained versions

De la zero la producție

Îmi place să mă mișc rapid. Vreau ca micul nostru proiect să fie în producție cât mai repede posibil. Acum, dacă se poate. Cum încă nu am dezvoltat nimic, vom începe prin implementarea unei simple și frumoase pagini „În construcție”. O să-ți placă!

Petrece ceva timp încercând să găsești GIF-ul animat „În construcție” ideal pe Internet. Iată ce voi folosi:

Ți-am zis, va fi distractiv.

Începutul proiectului

Creează un nou proiect Symfony folosind utilitarul din linia de comandă symfony pe care l-am instalat anterior împreună:

1
2
$ symfony new guestbook --version=5.2
$ cd guestbook

Această comandă împachetează Composer și ușurează crearea proiectelor Symfony. Folosește un schelet de proiect care include dependențele minime, componentele Symfony care sunt necesare pentru aproape orice proiect: un instrument pentru linia de comandă (Console) și abstractizarea HTTP necesară pentru a crea aplicații Web.

Dacă arunci o privire pe GitHub la schelet, vei observa că este aproape gol. Doar un fișier composer.json. Dar directorul guestbook este plin de fișiere. Cum este posibil? Răspunsul se află în pachetul symfony/flex. Symfony Flex este un modul pentru Composer care se conectează la procesul de instalare. Când detectează un pachet pentru care are o rețetă, îl execută.

Punctul principal al unei rețete Symfony este un fișier manifest care descrie operațiunile care trebuie făcute pentru a integra automat pachetul sau librăria într-o aplicație Symfony. Nu mai e nevoie să citești fișierul README pentru a instala un pachet în Symfony. Automatizarea este o caracteristică cheie a Symfony.

Dat fiind că avem Git instalat pe calculatorul nostru, symfony new a creat și un repozitoriu Git pentru noi, salvând prima modificare (primul commit).

Aruncă o privire la structura directoarelor:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
├── bin/
├── composer.json
├── composer.lock
├── config/
├── public/
├── src/
├── symfony.lock
├── var/
└── vendor/

Directorul bin/ conține fișierul principal pentru linia de comandă: console. Îl vei folosi tot timpul.

Directorul config/ conține un un set de fișiere de configurare implicite și importante. Câte un fișier per librărie. N-o să fie nevoie să le schimbi prea des, de obicei valorile implicite sunt suficiente.

Directorul public/ este directorul expus public, pe web, iar scriptul index.php este punctul principal de intrare pentru toate cererile HTTP.

În directorul src/ este tot codul pe care îl vei scrie tu; aici vei petrece cea mai mare parte a timpului tău. În mod implicit, toate clasele din acest director folosesc calea (namespace) App. Aici este casa pentru codul tău. Logica ta de business. Symfony nu îți impune mare lucru acolo.

Directorul var/ conține fișierele temporare, cache, jurnalele (logs) și fișierele generate în timpul rulării de către aplicație. Poți să uiți de el. Este singurul director în care ai nevoie de permisiuni de scriere în producție.

Directorul vendor/ conține toate pachetele instalate de Composer, inclusiv Symfony. Aici este arma noastră secretă pentru a fi mai productivi: să nu reinventăm roata. Te vei baza pe librăriile existente pentru a implementa funcționalități dificile. Directorul acesta este gestionat de Composer și nu ai de ce să faci modificări, manual, aici.

Asta este tot ce trebuie să știi deocamdată.

Crearea unor resurse publice

Orice este în folderul public/ este accesibil printr-un browser. De exemplu, dacă muți fișierul GIF animat (denumește-l under-construction.gif) într-un nou director public/images/, acesta va fi disponibil pe o adresă URL precum https://localhost/images/under-construction.gif.

Descarcă imaginea GIF de aici:

1
2
$ mkdir public/images/
$ php -r "copy('http://clipartmag.com/images/website-under-construction-image-6.gif', 'public/images/under-construction.gif');"

Pornirea unui server web local

Utilitarul symfony din linia de comandă pune la dispoziție un server web optimizat pentru activități de dezvoltare. N-ar trebui să te surprindă faptul că funcționează bine cu Symfony. Totuși, nu-l folosi niciodată în producție.

Din directorul de proiect, pornește serverul web în fundal (cu parametrul -d):

1
$ symfony server:start -d

Serverul a pornit folosind primul port disponibil, portul 8000. Ca o scurtătură, poți deschide site-ul web într-un browser din linia de comandă:

1
$ symfony open:local

Browserul tău preferat ar trebui să apară pe ecran și să deschidă o filă nouă care să afișeze ceva similar cu:

/

Tip

Pentru a rezolva problemele, execută în linia de comandă symfony server:log; acesta comandă afișează jurnalele (logs) de pe serverul web, din PHP și din aplicația ta.

Deschide în browser /images/under-construction.gif. Arată așa?

/images/under-construction.gif

E bine? Atunci hai să salvăm ce-am făcut până acum:

1
2
$ git add public/images
$ git commit -m'Add the under construction image'

Adăugarea unui favicon

Pentru a evita multe erori HTTP 404 în jurnale, din cauza lipsei unui favicon solicitat de browsere, hai să adăugăm unul acum:

1
2
3
$ php -r "copy('https://symfony.com/favicon.ico', 'public/favicon.ico');"
$ git add public/
$ git commit -m'Add a favicon'

Pregătirea pentru producție

Ce zici de punerea în funcțiune a aplicației noastre în producție? Știu că nu avem încă o pagină HTML adecvată pentru a le spune bun venit utilizatorilor noștri. Dar a vedea mica imagine „în construcție” pe un server de producție ar fi un mare pas înainte. Urmăm deviza: lansează devreme și des.

Poți găzdui această aplicație la orice furnizor de găzduire web care acceptă PHP... ceea ce înseamnă aproape toți furnizorii de găzduire existenți. Verifică totuși câteva lucruri: dorim cea mai recentă versiune PHP și posibilitatea de a găzdui servicii precum o bază de date, o coadă de mesaje și altele.

Eu am ales, și alegerea mea va fi SymfonyCloud. Oferă tot ce avem nevoie și ajută la finanțarea dezvoltării Symfony.

Comanda symfony are suport integrat pentru SymfonyCloud. Hai să pornim un proiect SymfonyCloud:

1
$ symfony project:init

Această comandă creează câteva fișiere necesare de SymfonyCloud, și anume .symfony/services.yaml, .symfony/routes.yaml și .symfony.cloud.yaml.

Adaugă-le în Git și salvează-le (git commit):

1
2
$ git add .
$ git commit -m"Add SymfonyCloud configuration"

Note

Folosind comanda generală git add . funcționează, însă poate avea efecte adverse. Nu și în cazul nostru, deoarece în Symfony s-a creat un fișier .gitignore care exclude automat toate fișierele specifice mediului nostru, pe care nu dorim să le salvăm.

Punerea în funcțiune pe producție

Gata pentru lansare?

Creează un nou proiect SymfonyCloud:

1
$ symfony project:create --title="Guestbook" --plan=development

Această comandă are mai multe roluri:

  • Dacă e prima dată când rulezi această comandă, este necesară autentificarea cu credențialele SymfonyConnect.
  • Îți va pregăti un nou proiect cu SymfonyCloud (la care vei avea 7 zile gratuite pentru orice proiect nou de dezvoltare)

Apoi, lansează:

1
$ symfony deploy

Codul este lansat în producție prin salvarea în repozitoriul Git. După finalizarea execuției comenzii, proiectul va avea un nume de domeniu propriu pe care îl poți utiliza pentru a-l accesa pe internet.

Verifică dacă totul a funcționat bine:

1
$ symfony open:remote

Ar trebui să vezi o eroare HTTP 404 pe prima pagină, dar dacă accesezi /images/under-construction.gif ar trebui să vezi creația noastră.

Reține că nu vei vedea frumoasa pagină implicită de la Symfony de pe SymfonyCloud. De ce? Vei afla în curând că Symfony acceptă mai multe medii lucru și SymfonyCloud a publicat automat codul folosind mediul de producție.

Tip

Dacă dorești să ștergi proiectul pe SymfonyCloud, folosește comanda project:delete.

This work, including the code samples, is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 4.0 license.