Caution: You are browsing the legacy symfony 1.x part of this website.
Cover of the book Symfony 5: The Fast Track

Symfony 5: The Fast Track is the best book to learn modern Symfony development, from zero to production. +300 pages showcasing Symfony with Docker, APIs, queues & async tasks, Webpack, SPAs, etc.

Hogyan szabjuk testre az alapértelmezett könyvtárstruktúrát

Egy keretrendszer használatának egyik nagy előnye, hogy konzisztens struktúrát biztosít a projektjeinkben. Minden projekt azonos kódolási alapokon és könyvtárstruktúrán osztozik. Ez a struktúra lehetőséget biztosít több fejlesztőnek, hogy egyszerre közösen dolgozzanak ugyanazon a projekten. Emellett növeli az alkalmazás karbantarthatóságát is. Ha valaki megkért, hogy a továbbiakban foglalkozzunk a symfony-s projektjével, amit más kezdett fejleszteni, azonnal tudjuk mi hol található és elkezdhetjük az alkalmazás továbbfejlesztését.

Persze időnként szükség van a könyvtárstruktúra testreszabására is. Nézzünk két példát erre.

Először nézzünk meg egy shared hostos környezetet, ahol a web root könyvtár a public_html. A ProjectConfiguration osztály szerkesztésével egyszerűen megváltoztatható az alapértelmezett web root könyvtár web-ről public_html-re:

// config/ProjectConfiguration.class.php
class ProjectConfiguration extends sfProjectConfiguration
{
 public function setup()
 {
  $this->setWebDir($this->getRootDir().'/../public_html');
 }
}

Vegyünk egy másik példát. Symfony projektünket egy nagy cég, szigorú biztonsági szabályok mellett hostolja. Az alkalmazások csak egy előre kijelölt helyre írhatnak a lemezen (ez legyen a /tmp). Miután a symfony csak két könyvtárba ír (cache és log), ezért egyszerű elvégezni a szükséges módosításokat a ProjectConfiguration osztályon, hogy a megfelelő könyvtárak a /tmp alá kerüljenek:

// config/ProjectConfiguration.class.php
class ProjectConfiguration extends sfProjectConfiguration
{
 public function setup()
 {
  $this->setCacheDir('/tmp/myproject/cache');
  $this->setLogDir('/tmp/myproject/log');
 }
}

A setCacheDir() metódus nem csak az sf_cache_dir konstans értékét változtatja meg, hanem az összes hozzá kapcsolódót is, úgymint: sf_app_base_cache_dir, sf_app_cache_dir, sf_template_cache_dir, sf_i18n_cache_dir, sf_config_cache_dir, sf_test_cache_dir, és sf_module_cache_dir

Végül, de nem utolsó sorban, a konfigurációs osztályok a symfony CLI alatt is használatban vannak, minden elvégzett módosítás érvényre jut az összes taskban is, akár a symfony-val érkezett, akár saját magunk írtuk azt.

A symfony 1.1 új konfigurációs osztályainak hála a keretrendszer beállítás még sosem volt ennyire egyszerű.